سیاست اتحادیه اروپا در قبال مهاجرت

Print E-mail
دکتر سعید خالوزاده
17 September 2010

چکيده

در بسیاری از کشورهای غربی نگاه انسان غربی خصوصا از نوع اروپایی آن به اتباع سایر کشورها نگاهی تحقیرآمیز است. در حقیقت در این کشورها شاهد نوعی تقسیم بندی غیر رسمی شهروندان به دو گروه خودی و غیر خودی هستیم و ملاک این تقسیم بندی ریشه در نژاد، فرهنگ و پیروی از الگوهای دیکته شده در این کشورها دارد. امروزه یک مهاجر آسیایی، آفریقایی یا شهروند آمریکای لاتین در اروپا همواره باید پذیرای نوعی نگاه معنی دار در جوامع اروپایی باشد. تبعیض پنهان در اروپا گاهی اوقات موجب غلیان خشم شهروندان درجه دوم که عموما از مهاجران مسلمان هستند، می‌شود.

چگونه می‌توان پناهندگان و متقاضیان پناهندگی را تعریف کرد و بر مبنای چه معیارهایی، دولت‌ها و یا کمیساریای عالی ملل متحد برای پناهندگان (HCR) آنها را تحت حمایت خود قرار می‌دهند ؟

در سال 1950 سازمان ملل متحد، کمیساریای عالی ملل متحد برای پناهندگان را تاسیس کرد. این سازمان تا اول ژانویه سال 2002، در بیش از 120 کشور جهان دفتر نمایندگی دایر کرد و 8/19  میلیون نفر تا این تاریخ زیر پوشش این سازمان بوده‌اند.

براساس کنوانسیون سازمان ملل متحد در امور پناهندگان که در سال 1951 در ژنو تصویب و در پروتکل سال 1967 اصلاح گردید، پناهنده را شخصی تعریف می‌کنند که به واسطه هراس منطقی، تفاوت نژادی، مذهبی، قومی، ترس از گروهی و یا به دلایل سیاسی در خارج از کشور خود به سر می‌برد و به دلیل چنین هراسی مایل نیست به کشور خود باز گردد.

کليدواژه‌ها: پناهنده، مهاجر، اتحادیه اروپا، تبعیض، مسلمانان.

منبع: پژوهشنامه اسلام در اتحادیه اروپا، شهریور ١٣٨٩

دانلود مقاله