دیدار استادان و دانشجویان دانشگاه دویزبورگ -اسن آلمان از معاونت پژوهشهای سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک
13 October 2013
در تاریخ 16 مهر ماه 1392، جمعی از استادان و دانشجویان دانشگاه دویزبورگ -اسن آلمان طی نشستی با کارشناسان معاونت پژوهشهای سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک به بحث در خصوص مواضع دولت جدید ایران در قبال مسائل بینالمللی و منطقهای پرداختهاند.
در ابتدا معرفی کوتاهی از مرکز تحقیقات استراتژیک و جایگاه و رسالت آن به عمل آمد و سپس به ذکر کلیات سیاست خارجی دولت آقای دکتر روحانی و ویژگیهای آن پرداخته شد. در ادامه نشست کارشناسان معاونت پژوهشهای سیاست خارجی به ارائه دیدگاههای خود در خصوص تغییرات صورت گرفته در سیاست خارجی ایران پرداختند. در خصوص روابط با همسایگان از جمله عراق و افغانستان، چنین اظهار نظر شد که راهحلی برای مشکلات منطقهای بدون حضور و مشارکت ایران متصور نیست و غرب باید این موضوع را درک کند. در زمینه روابط با آمریکا و چشمانداز عادی شدن آن با روی کار آمدن دولت جدید در ایران، به موانع و چالشهای موجود در این راه اشاره شد و تأکید به عمل آمد که فرصت برای برداشتن گامهای جدی در جهت حلوفصل مشکلات موجود بین دو کشور بسیار محدود است. در مورد روابط با اروپا، اینگونه اظهار نظر شد که از سال 2005 زمینههای مشترک همکاری بین دو طرف تحتالشعاع مسئله هستهای ایران قرار گرفته است و با وضع تحریمهای یکجانبه اتحادیه اروپا علیه ایران به تبعیت امریکا، روابط به رکود و سردی گرائیده است. با توجه به مذاکرات پیشرو با غرب برای حلوفصل مسئله هستهای، ابراز امیدواری شد تا اروپا در این میان نقش تسهیلکننده را ایفا کند. در خصوص روابط با شرق و عمدتاً روسیه و چین، گفته شد به دنبال به وخامت گرائیدن روابط با غرب در دولت قبلی و نزدیکی بیشتر با شرق، اینک در دولت جدید این فرصت بهوجود آمده است که ایران برای نخستین بار در سیاست خارجی خود رابطهای متوازن میان شرق و غرب در پیش گیرد. در زمینه رویکرد دولت جدید به مسائل خاورمیانه، اینگونه اظهار نظر شد که ایران مایل به برقراری صلح و ثبات در منطقه است و برای این منظور خواستار اعتدالگرایی، مبارزه با تروریسم، حذف مداخلات خارجی غرب و ترویج مردمسالاری در منطقه از طریق تعامل و همکاری با بازیگران منطقهای براساس احترام و منافع متقابل می باشد.
آنگاه، پرسشهایی در خصوص پرونده هستهای ایران، نقش رهبری در تعیین سیاست خارجی ایران و نحوه نگاه دولت جدید به ایده گفتگوی تمدنها از نظر هیئت آلمانی مطرح شد که پاسخهای مقتضی به آنها داده شد. همچنین طرف آلمانی ضمن اینکه به پیچیدگی روابط میان ایران و اروپا اذعان کرد یادآور گردید که اروپائیان در سیاست خارجی خود براساس اولویتهای منافع ملی تصمیمگیری میکنند. در پایان پروفسور هیپلر رئیس هیئت آلمانی، ضمن تشکر از فرصت فراهم شده جهت تبادل نظرات، خواستار تداوم همکاریهای عملی میان دانشگاه دویزبورگ-اسن و مرکز تحقیقات استراتژیک شد.